Meny

Tycho Brahe Planetarium


Tycho Brahe var en av Danmarks främsta astronomer. Han blev år 1572 berömd när han bevittnade en exploderande stjärna och myntade begreppet supernova. Tycho Brahe Planetarium ligger mitt i staden, nära centralstationen. Här kan du lära dig om universum och rymden på ett underhållande sätt.

Tycho Brahe Planetarium köpenhamn

Tycho Brahe Planetarium är en plats där man kan få lära sig allt om vårt universum. Här finns kunskap att finna om stjärnor, planeter, och livet som astronaut.

Planetariet uppfördes 1989 och finansierades av de astronomi-intresserade makarna Bodil och Helge Pedersen. Här får du veta det du vill lära dig om stjärnhimlen och universum. Här kan du se filmföreställningar och utställningar som väcker intresset för astronomi.

Planetariets absoluta höjdpunkt är teaterrummet. Här finns en 1000 kvadratmeter stor filmduk som bjuder på en filmupplevelse utöver det ordinära. Följ med på en makalös rymdfärd och kom närmare stjärnorna. Filmen visas på ett kupoltak i IMAX-format. Det finns även möjlighet att se 3D-film för en känsla av att vara närmare än man tror.

Varje dag finns flera olika filmer att välja på, alla handlar inte om astronomi. Barn under 3 år får inte gå med in i filmrummet.

Planetariets permanenta utställning ”Det Aktive Univers” är definitivt värd att besöka. Den lär dig mer om universums uppkomst och solförmörkelser. Du får se hur livet är på en rymdstation och se en riktig månsten. Här får man även uppleva hur det ser ut på planeten Mars och få en aning om hur det är att arbeta som astronaut.

Fakta

  • Tycho Brahe är en av få som fått chansen att se en supernova, den senaste supernovan i vår galax sågs 1604.

  • Planetariet har öppet alla dagar.


Kopenhamn.com