Meny

Utvalda sevärdheter i Köpenhamn


I Köpenhamn hittar du gott om intressanta sevärdheter – här kan du läsa mer om några av de mest populära platserna i staden.

Tivoli

Tivoli är en mysig, gammal nöjespark mitt i centrala Köpenhamn. Här kan du roa dig i fartfyllda åkattraktioner eller bara njuta av de vackra omgivningarna och äta god mat. Parken ligger mitt i staden mycket nära centralstationen och här finns nöjen passande för alla åldrar.

Köpenhamns Zoo

Köpenhamns Zoo, Zoologisk Have, håller öppet året runt och är en av Europas äldsta zoologiska trädgårdar. Här kan du se djur från jordens alla världsdelar. Parken arbetar för bevarandet av hotade arter och bedriver forskning och miljöarbete.

Den lille havfrue

Bronsstatyn med Den Lille Havfrue vid inloppet till Köpenhamn har blivit en världskänd symbol för hela Danmark. Hon skänktes till staden av bryggaren Carl Jacobsen för drygt hundra år sedan, efter att han sett baletten Den Lille Havfrue baserad på sagan med samma namn av H.C. Andersen.

sevärdheter köpenhamn den lille havfrue

Den Blå Planet

Den Blå Planet är ett stort akvarium på Amager i Köpenhamn, alldeles vid Öresund. Även om det grundades redan 1939 så har det bara funnits på nuvarande plats sedan 2013. Byggnaden har en uppseendeväckande arkitektur och inrymmer 20 000 olika fiskar och havsdjur.

Nationalmuseet

Nationalmuseet är Danmarks största kulturhistoriska museum. Här finns massor av spännande föremål från Danmark och hela världen. Museet grundades 1807 och ligger mitt i Köpenhamn i det kungliga 1800-talsslottet Prinsens Palais.

Amalienborg

Amalienborg Slott består av fyra stycken pampiga palats runt ett åttakantigt torg. Slottet är i rokokostil och grundades av Fredrik V som är den som står som staty på gårdsplanen mellan palatsen. Slottet är den danska drottningens bostad vintertid.

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe var en av Danmarks främsta astronomer. Han blev år 1572 berömd när han bevittnade en exploderande stjärna och myntade begreppet supernova. Tycho Brahe Planetarium ligger mitt i staden, nära centralstationen. Här kan du lära dig om universum och rymden på ett underhållande sätt.

Den Hirschsprungske Samling

Den Hirschsprungske Samling är ett fint litet konstmuseum med dansk 1800-talskonst. Samlingen innehåller 700 verk, bland annat av P.S. Kröyer , C.W. Eckersberg, Wilhelm Bendz och Anna och Michael Ancher. Museets verk är donerade till staden av Heinrich och Pauline Hirschsprung.

Christiania

Den världsberömda danska fristaden grundades 1971 när hippies tog över övergivna militärbaracker och marken runt dessa längs Christianshavn kanaler. De utvecklade området till ett alternativt samhälle med egna regler, oberoende av resten av landet. Christiania är nu en av Köpenhamns populäraste sevärdheter.

Bakken

Bakken, eller Dyrehavsbakken, är kanske världens äldsta nöjespark och grundades redan 1583 av Kirsten Piil som då hittade en källa med hälsobringande vatten på platsen. På Bakken finns många olika attraktioner, flera spelhallar och ett stort antal restauranger, krogar och caféer att välja mellan. Det är gratis entré till Bakken, vill du åka karuseller så kan du köpa ett åkband eller lösa biljetter.


Kopenhamn.com