Meny

Christiania


Den världsberömda danska fristaden grundades 1971 när hippies tog över övergivna militärbaracker och marken runt dessa längs Christianshavn kanaler. De utvecklade området till ett alternativt samhälle med egna regler, oberoende av resten av landets. Christiania är nu en av Köpenhamns populäraste sevärdheter.

Christiania köpenhamn

Christiania accepterades som ett socialt experiment med kollektivt ägande som under åren har utvecklats. Enklaven Christianias rättigheter har idag ogiltigförklarats av danska staten och beslut om att normalisera området är tagna.

Stadsdelen är idag bara delvis självstyrande, innevånarna betalar skatt till staten, men egna regler gäller fortfarande. Här är tunga droger, vapen, ryggmärken och våld förbjudna.

Christiania är bilfritt. Hundar och katter går lösa inom området.

I marknadstånden på den berömda Pusher Street kunde man fram till 2004 köpa hasch öppet. Nu är den öppna försäljningen borta, men kameraförbud gäller fortfarande. Generellt så tycker Christianiterna inte om att fotograferas så fråga om lov innan.

Innevånarna i Christiania är människor som valt en alternativ livsstil, här finns musiker och konstnärer men även många med missbruksproblematik.

Christiania har sin egen flagga, röd med tre gula prickar, och även egen valuta, løn Du kan även betala med danska kroner om du vill köpa någonting i fristaden.

Många av de hus som byggdes, målades och dekorerades av ursprungsinvånarna har blivit historiska föremål. Husen är generellt något alldeles speciellt på området, många är konstnärliga hemmabyggen.

De ungefär 850 medborgarna i Christiania arbetar till stor del som som hantverkare. De berömda cykelvagnarna, Christianiacyklarna, tillverkas här. Invånarna driver också meditationscentra, kaféer, restauranger och ett par nattklubbar.

Christiania är unikt i sitt slag i världen och har för många blivit en symbol för dansk liberal livsstil.

Fakta

  • I Christiania kan du inte köpa ett hus utan endast hyra. Här ska rikedom inte spela någon roll.

  • Undvik att fotografera eller fråga om lov först.

  • Tänk på att hasch är olagligt i Danmark.


Kopenhamn.com