Meny

Den Lille Havfrue


Bronsstatyn med Den Lille Havfrue vid inloppet till Köpenhamn har blivit en världskänd symbol för hela Danmark. Hon skänktes till staden av bryggaren Carl Jacobsen för drygt hundra år sedan, efter att han sett baletten Den Lille Havfrue baserad på sagan med samma namn av H.C. Andersen.

den lille havfrue köpenhamn

Den Lille Havfrue har suttit på sin sten i Langelinie vid inloppet till Köpenhamns hamn i över hundra år. Hon beställdes, hos bildhuggaren Edvard Eriksen, av bryggaren Carl Jacobsen år 1909 efter att han sett en balettföreställning på Det Konglige Teater i Köpenhamn.

Föreställningen var baserad på H.C. Andersens saga om Den Lilla Sjöjungfrun. Sjöjungfrun är olyckligt förälskad i en människoprins och det är en riktigt sorglig historia, det är samma saga som Disney har gjort en tecknad film baserad av.

Ballerinan som spelade Den Lille Havefrue i balettföreställningen hette Ellen Price och det är hon som stått modell till skulpturens huvud. Kroppen är gjord efter konstnärens hustru. Verket var klart 1913 och skänktes då av beställaren Carl Jacobsson till Köpenhamns kommun, sedan dess har hon suttit där på sin sten.

Statyn Den Lille Havfrue är en kopia, originalet finns än så länge hos konstnärens arvingar men är ute till försäljning när detta skrivs. Fler kopior finns, två stycken i USA och en i Kanada.

Varje år besöker otroliga mängder av turister den lilla oansenliga statyn Den Lille Havefru, så ofta trängs en stor grupp turister vid henne. Räkna med att barn som förväntar sig en färgsprakande Ariel sittandes på en sten kommer att bli besvikna.

I närområdet ligger även Kastellet, en befästning från 1600-talet, och Amalienborg Slot som är drottningens bostad. Är slottets flaggor hissade så är drottningen hemma, två av de fyra palatsen som utgör Amalienborgs Slot är tillgängliga för allmänheten.

Fakta

  • Den Lille Havfrue är en kopia, tre andra kopior finns ute i världen och originalet finns ännu i ättlingarna till bildhuggare Eriksens ägo.

  • Den Lille Havfrue har i och med sitt läge ett flertal gånger råkat ut för sabotage. Hon har bland annat förlorat huvudet och blivit målad rosa.


Kopenhamn.com