Meny

Amalienborg


Amalienborg Slott består av fyra stycken pampiga palats runt ett åttakantigt torg. Slottet är i rokokostil och grundades av Fredrik V som är den som står som staty på gårdsplanen mellan palatsen. Slottet är den danska drottningens bostad vintertid.

amalienborg köpenhamn

På 300-årsdagen av Christian I's kröning lät Fredrik V på denna plats uppföra byggplatser som han gav bort till fyra adelsmän, Christian Frederik Levetzau, Joachim Brockdorf, A.G. Moltke och Severin Lövenskiold. Dessa fyra adelsmän lät bygga var sitt identiskt rokokopalats som stod klara år 1760. Fram till sent 1700-tal användes byggnaderna som privata bostäder.

När Christiansborgs Slott, som var kunglig residens, år 1794 brann ned till grunden kom palatsen i kungens ägo. Sedan dess, i mer än tvåhundra år, har det danska kungahuset haft sin huvudsakliga residens här.

De fyra olika palatsen är, Christian IX palats som är drottningens bostad vintertid, Fredrik VII palats där kronprinsparet bor, Christian VII palats som fungerar som festlokal och Christian VIII palats som inrymmer Amalienborgmuseet.

PÅ Amalienborgsmuseet kan du se på vackra saker som tillhört danska kungahuset från Christian IV tid och fram till idag.

Klockan 12.00 varje dag kan du se vaktavlösningen vid slottet.

Statyn av Fredrik V som står på gårdsplanen upprättades år 1770. Priset för statyn kom att överstiga en halv miljon danska kronor vilket är mer än vad själva Amalienborg kostade att bygga.

Fakta

  • Undrar du om drottningen är hemma? Är flaggorna hissade så är hon på plats i sitt palats.

  • Amalienborg Slott har sedan 1794 varit kungligt residens eftersom Christiansborgs Slott då brann ned.

  • Museet har stängt på måndagar under lågsäsong, öppet dagligen mellan maj och oktober.

  • Det finns en kombinationsbiljett att köpa om man vill besöka både Amalienborg slott och Rosenborgs slott, där ännu mer av kungahusets ägodelar finns att se.


Kopenhamn.com